Sinds het bestaan van de fotografie zijn er ontelbare, prachtige en unieke foto’s gemaakt. Toch zijn er drie fotografen die er voor mij uit schieten.

Robert Capa

Robert Capa

Robert Capa is niet één fotograaf: het was een duo dat onder dit pseudoniem werkte. Het duo Endre Ernó Friedmann en Gerda Taro koos hiervoor om zo met hun werk in Amerika door te breken. Toen bekend werd wie er achter dit pseudoniem schuil ging, koos Friedmann ervoor om zijn naam echt te veranderen in Robert Capa. Hij was oorlogsfotograaf in de Spaanse burgeroorlog, Tweede Chinese – Japanse oorlog, Arabisch Israëlische oorlog en de Tweede Wereld oorlog. Dit was uiteraard niet zonder risico’s. Zijn vriendin Gerda Taro kwam tijdens de Spaanse Burgeroorlog om het leven. Zij was de eerste, vrouwelijke oorlogsfotograaf.

Yousuf Karsh

Yousuf Karsh

De Armeens Canadese Yousuf Karsh (1908-2002) was een zeer bekende portretfotograaf. Zijn oom merkte de kwaliteiten van Yousuf al snel op. Op zijn beurt regelde hij daarom een stage bij John Garo in Boston. Vier jaar laten verkaste Yousuf naar Ottowa. De premier van Canada herkende de kwaliteiten van Yousuf en hij raadde hem dan ook aan bij al zijn kennissen en vrienden. Het populairste portret van Yousuf is uiteraard dat van Winston Churchill.

Ansel Adams

Ansel Adams

De Amerikaan Ansel Adams (1902-1984) is een van de meest invloedrijke fotografen uit de vorige eeuw. Dit kwam onder andere omdat hij verschillende technieken bedacht voor het fotograferen in zwart wit. Waaronder het ‘zone-systeem’, dit was systeem waarbij contrast en previsualisatie in de juiste verhouding kwamen. Zo kun je de maximale capaciteit uit zwart wit foto’s halen. Hij stond vooral bekend om zijn foto’s van grote landschappen in het zwart wit. Hieronder vallen onder andere Nationale Parken in Amerika. Adams kreeg hier ook drie Guggenheimprijzen voor. Bovenstaande foto is een van zijn bekendste,  genaamd ‘Moonrise’. Hij schoot deze in New Mexico.

Karel Verweij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *